Stropdas Etiquette

“A well-tied tie is the first serious step in life.” – Oscar Wilde

En als je dan een stropdas hebt gekocht, dan moet je uiteraard wel weten wanneer en hoe je deze dient te dragen. Daarom hebben wij een aantal simpele stropdas etiquetteregels voor je op een rij gezet.

Basisregels bij het dragen van een stropdas

  1. Kies de juiste das voor de juiste gelegenheid en jouw figuur. Maak een goede overweging tussen een brede of smalle stropdas en zorg dat je een kleur kiest die past bij de rest van je outfit en uitstraling. Qua patroon zit je met een effen stropdas altijd goed, maar een gestreept of gestipt patroon is ook vrijwel altijd goed. Afbeeldingen, met name stripfiguren! zijn over het algemeen not done. Ook paisley is al een heel poosje uit de mode, dus als je die nog in je (vaders) kast vindt, bewaar die dan maar voor een fout feestje, maar geen enkele andere gelegenheid.
  2. Zorg dat je das netjes (zelf) geknoopt is. Een beetje vent weet in ieder geval één of meer manieren om zijn stropdas te strikken. Makkelijke voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Four in Hand, of Halve Windsor. Zorg daarbij dat het puntje van je stropdas tegen je riem eindigt. Zit deze te hoog of te laag? Begin opnieuw.
  3. Gedraag je als een gentlemen. Men zegt wel eens: kleren maken de man, maar andersom geldt evenzo. Als je gekleed gaat als een heer, dien je je ook zo te gedragen. Behandel daarom altijd de dames met respect, spreek met twee woorden en laat op alle manieren een goede indruk achter.

Dresscodes

Als je een uitnodiging voor een feestelijke gelegenheid hebt gehad en er staat een specifieke dresscode op vermeldt, dan dien je je natuurlijk ook zodanig te kleden. En ook als er geen dresscode specifiek genoemd is, is het in sommige gevallen vanzelfsprekend dat je je gepast kleedt. Dresscodes zijn er in allerlei varianten, maar de belangrijkste zijn toch wel de volgende.

Dresscode Black Tie

Bij de dresscode Black Tie draagt men een smoking met bijbehorend smokingoverhemd, gladde zwarte lakschoenen en een zwarte vlinderdas.

Lees hier meer over dresscode Black Tie

Dresscode White Tie

Is de dresscode White Tie? Dan draagt men een rokkostuum met bijpassend overhemd, lakschoenen en een witte vlinderdas.

Dresscode Sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatiegesprek wil je uiteraard direct een goede indruk achterlaten. Afhankelijk van het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert, is het dragen van een stropdas vaak wel een goed idee. De keuze die je hierbij maakt kan onbewust signalen afgeven bij de eerste indruk. Kies daarom een das die precies datgene uitstraalt waar jij de nadruk op wilt leggen.

Geef een reactie