Dresscode Black Tie


Wat betekent dresscode black tie?

Simpel gezegd: Een smoking met wit overhemd, in combinatie met een zwarte vlinderdas, zwarte gladde schoenen en eventueel een wit pochet.

De smoking

Een smoking is een tweedelig zwart kostuum, bestaande uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen streep en een zwart jasje met lapellen (ook wel revers genoemd). Deze avondkleding wordt voornamelijk gedragen bij formele feestelijke gelegenheden, zoals een bruiloft of een chique diner. Bij een (studenten)gala is de dresscode vaak white tie (een nog formelere dresscode, waarbij er een rokkostuum i.p.v. een smoking wordt gedragen).

Smoking overhemd

Een smoking overhemd is niet hetzelfde als een normaal wit overhemd. Een smokingoverhemd heeft traditioneel namelijk geplisseerde banden in het midden en geblindeerde knopen. Daarnaast is het overhemd normaliter voorzien van een dubbele manchet. Dit houdt in dat de mouwen aan het einde dubbel gevouwen zijn en er gaten in zitten om manchetknopen doorheen te halen. De manchetten horen net een paar centimeter onder de smoking uit te komen, zodat de manchetknopen net mooi zichtbaar zijn.

Het smoking overhemd is tot slot voorzien van een staande boord met omgeslagen punten, ook wel vadermoordenaar of rokboord genoemd.

De Vlinderdas

In tegenstelling tot wat de naam in eerste instantie doet vermoeden, draag je bij Black Tie een zwarte vlinderdas en geen zwarte stropdas.

En die zwarte vlinderdas koop je uiteraard bij SuperStropdas.nl

Schoenen bij black tie

Bij een smoking horen uitsluitend zwarte lakleren schoenen, uiteraard vers gepoetst. Je draagt deze schoenen in combinatie met nette (lange) zwarte kousen, zodat ook als je zit, er niet een stuk onderbeen zichtbaar is.

Black Tie accessoires

Bij de dresscode black tie kun je een aantal accessoires dragen.

Manchetknopen

Ten eerste zijn er de manchetknopen, die je draagt in combinatie met het smokingoverhemd.

Wit pochet

Naast de manchetknopen kun je ook nog kiezen voor een wit pochet. Dit is een opgevouwen fluwelen doek, die je in je borstzakje draagt. Je laat hier net een randje van uitsteken, zodat het pochet net zichtbaar is.

Corsage

Voor een bruiloft of gala is het vaak ook gebruikelijk dat men corsages dient te dragen. Een corsage is normaliter een klein bloemstuk, dat zowel door jouzelf als je partner gedragen wordt. Bij studentengala’s is een corsage vaak iets ludiek, i.p.v. een bloemstuk. Je draagt de corsage aan de linkerkant van je revers, met de kop omhoog. Zorg dat je partner eenzelfde corsage krijgt (die past bij haar jurk). Zij draagt de corsage met de kop naar beneden aan haar linkerkant (net onder haar sleutelbeen), of om haar linker pols.

Horloge

Een polshorloge is bij dresscode black tie absoluut not done. Een vestzakhorloge mag wel, maar makkelijker is het natuurlijk om gewoon je telefoon hiervoor te gebruiken.

Dresscode Black Tie voor dames

Als de dresscode black tie is dienen de dames te verschijnen in een chique avondjurk. Een lange avondjurk heeft hierbij de voorkeur over een korte. Kies voor een nette, niet te opvallende jurk, met een gedegen decolleté. Bij deze avondjurk draag je uiteraard hakken en eventueel kun je ervoor kiezen halflange handschoenen te dragen. Om het geheel af te maken neem je een bijpassende clutch (klein schoudertasje) mee.

Geef een reactie