Stropdas Schoonmaken


Het zal je maar overkomen, zit je net te genieten van een maaltijd in je beste pak met bijpassende stropdas, glipt er per ongeluk iets van je vork, precies op je stropdas. De nare vlek die daarbij ontstaat is vaak niet makkelijk te verwijderen, zonder daarbij je stropdas permanent te beschadigen.

Om je stropdas te kunnen behouden, geven wij je een aantal tips hoe je stropdas weer kunt schoonmaken:

EHBVS (Eerste Hulp Bij Vuile Stropdassen)

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, dus zorg dat je weet wat je moet doen, als je per ongeluk knoeit op je stropdas.

Stap 1: Reduceer de vlek.

Probeer met een schone tissue zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen. Let erop dat je hierbij enkel dept en niet wrijft, want met wrijven maak je de vlek vaak alleen maar erger. Druk ook niet te hard op de vlek, want dan loop je de kans het vuil alleen maar verder in de textiel te drukken en het schoonmaken alleen maar lastiger te maken.

Stap 2: Dep de vlek.

Let op: Zijden stropdassen gaan niet goed samen met water. Sla bij een zijden stropdas daarom deze stap over.

Zodra het grootste deel van de vlek verwijderd is, kun je met een vochtige doek (het liefst sodawater) voorzichtig de vlek schoon deppen. Zorg ervoor dat de das nooit doorweekt raakt. Als hiermee de vlek verwijderd is, droog dan de vochtige plek met een föhn (houdt hem uiteraard niet te dichtbij, omdat je dan schroeiplekken kunt creëren). Is de vlek nog niet verwijderd, of heb je een zijden das, ga dan naar de volgende stap.

Stap 3: Check je vlek.

Ga na waar de vlek precies uit bestaat. Is dit een vettige of olieachtige substantie, strooi dan een poeder over de vlek dat vet absorbeert. Talkpoeder, babypoeder, bakpoeder (zuiveringszout) of maïszetmeel zouden de truc moeten doen. Is dit niet voorhanden, gebruik dan gewoon tafelzout. Laat dit een uur intrekken en verwijder het vervolgens met een schone, droge doek of borstel. Ook hier geldt: niet teveel wrijven of drukken, want dat verergert de vlek.

Stap 4: Herhaal het verhaal.

Is de vlek na de eerste keer nog niet verdwenen, herhaal dan stap 3 nog één of twee keer. Heeft dit nog steeds niet het gewenste effect, dan kun je overwegen om de stropdas met een handwas schoon te maken. Voor zijden stropdassen is dit echter geen optie, dus ga dan naar stap 5.b.

Stap 5a: Was de das.

Voor polyester stropdassen is het een optie om de das met een handwas schoon te maken. Week de das in lauw water en gebruik geen of heel weinig schoonmaakmiddel. Wrijf voorzichtig over de vlek. Laat de stropdas vervolgens drogen door hem in een handdoek te rollen en deze op de kachel te plaatsen voor een nachtje. Gooi de stropdas nooit in de wasmachine! Je kunt hem dan namelijk gegarandeerd afschrijven.

Is de stropdas nog steeds niet schoon? Ga dan naar stap 6.

Stap 5b: ‘Was’ de zijden das.

Aangezien zijden stropdassen door water alleen maar meer beschadigd raken, is het een optie om deze oplossing te proberen:
Rol de zijden stropdas netjes op een doe hem in een leeg glazen potje. Voeg hier een scheutje wasbenzine aan toe en schudt het geheel (nadat je de deksel op het potje hebt gedaan uiteraard). Schudt net zo lang, totdat alle wasbenzine is opgenomen door de das. Laat de stropdas vervolgens goed drogen. Let op: Een sigaretje roken in bijzijn van de stropdas is hierbij ernstig af te raden.

Zodra de wasbenzine totaal is vervlogen, zou de vlek verdwenen moeten zijn. Is dit nog steeds niet het geval, overweeg dan stap 6.

Stap 6: Schakel professionals in.

Is de stropdas na bovenstaande stappen te hebben uitgevoerd nog steeds niet in oude glorie herstelt? Dan kun je overwegen om de das naar de stomerij te brengen. Een goede stomerij kan de vlek er nog weleens uit zien te krijgen. Nadeel is echter dat de glans hierbij vaak verloren gaat en de ronde randen vaak platgedrukt worden, waardoor de das alsnog zijn uitstraling verliest.

Helaas zijn stomerijen ook niet gratis en het is dan ook de vraag of je in plaats van het risico lopen dat de das alsnog onbruikbaar is, je niet liever gewoon meteen een nieuwe stropdas bestelt. En als je dan toch een nieuwe stropdas nodig hebt, dan bestel je die uiteraard bij Super Stropdas.

Meer tips over het onderhoud van je stropdas? Bekijk onze Stropdas FAQ!