Stropdas Strijken

Hoe voorzichtig je ook met je stropdas omgaat, het kan gemakkelijk gebeuren dat je hem uit de kast haalt en dat dan blijkt dat er een flinke kreukel in zit. Bijvoorbeeld omdat je zelf/vriendin/moeder/vriend (doorhalen wat niet van toepassing is) er iets tegen of overheen had gehangen. Zo’n flinke kreukel staat niet alleen slordig, maar is er ook niet zomaar weer uit te krijgen.

Benodigdheden voor het strijken van je stropdas

 • 1 (of meer) gekreukte stropdas(sen)
 • 1 Strijkijzer (liefst eentje waarvan je de temperatuur kan instellen)
 • 1 Plantenspuit (met water), of een strijkijzer waarmee je de stropdas nat kunt spuiten.
 • 1 Strijkplank (liefst met zachte bovenkant)
 • 1 Katoenen doek (of gewoon een katoenen shirt)
 • 1 Klerenhanger

Benodigde tijd: 15 minuten

Simpelweg een heet strijkijzer over je gekreukte das heen halen zal de stropdas al gauw vernielen. Mocht je je stropdas dus goed willen ontkreuken, doe dat dan op de volgende manier:

 1. Stel je strijkijzer goed in

  Stel je strijkijzer indien mogelijk in op een lage stand. De temperatuur mag tijdens het strijken namelijk niet te hoog worden. Je loopt namelijk het risico dat de das vervormt als hij te heet wordt.

 2. Maak de stropdas vochtig

  Spuit de stropdas met je strijkijzer of een plantenspuit vochtig. Vochtig is prima. Doorweekt is niet nodig, want dan moet de stropdas ook weer langer drogen en loop je het risico op vochtvlekken.

 3. Strijk de stropdas (van breed naar smal)

  Leg de vochtige stropdas met de zichtbare voorkant naar beneden op de strijkplank. Leg vervolgens de katoenen doek (of katoenen t-shirt) over de stropdas heen. Strijk daarna (zonder al teveel druk uit te oefenen en niet te langzaam) de stropdas van boven naar beneden (van de brede naar de smalle kant). Zorg hierbij dat je alleen maar rechte en geen cirkelende bewegingen maakt, om de kans op vervorming zo klein mogelijk te maken. Houd ook het strijkijzer niet te lang op dezelfde plek, om te voorkomen dat de das te heet wordt en vervormt.

 4. Check de kreukels (en herhaal 2 en 3 indien nodig)

  Controleer of de kreukels inmiddels zijn verdwenen. Zo niet, herhaal dan stap 2 (indien nodig) en stap 3.

 5. Berg de ongekreukte stropdas weer op

  Zijn de kreukels verdwenen, dan kun je de stropdas natuurlijk meteen weer om knopen. Of je bergt hem netjes op in je kledingkast, bijvoorbeeld door hem over een klerenhanger te hangen. Zorg wel dat de das goed droog is of kan drogen, om te voorkomen dat er lelijke vlekken ontstaan.

Meer tips over het onderhoud van je stropdas? Bekijk onze Stropdas FAQ!